10 Ιουλίου 2007

Ένα μήνυμα από θαλάσσης και ξηράς…..


Αφιερωμένη στα Δικαιώματα των Ζώων ήταν η διττή εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο 7-8 Ιουλίου 2007 επτά αθλητές, εκ των οποίων δύο Βολιώτες.

Πέντε ποδηλάτες έφεραν εις πέρας μια διαδρομή υπερπροσπάθειας με ποδήλατα από το Ιόνιο στο Αιγαίο, ενώ δύο κολυμβητές, οι Βολιώτες Γρηγόρης Αμβράζης και Νίκος Φραγγογιάννης έκαναν το διάπλου του Παγασητικού Κόλπου, κολυμπώντας τη θαλάσσια διαδρομή από τη Μήλινα έως το λιμάνι του Βόλου.

Τριακόσια σαράντα χιλιόμετρα, με διάρκεια πλέον των δέκα ωρών, ήταν η ποδηλατική δια­δρομή που ακολούθησαν πέντε ποδηλάτες οι, Νίκος Βαφειάδης, Χρήστος Τζιμογιάννης, Ηλίας Χρήστου, Μιχάλης Τζούφης και Χρόνης Δούγιας. Οι αθλητές συνοδευόμενοι από αθλη­τές τοπικών σωματείων των περιοχών διέσχισαν τις περιφέ­ρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, περνώντας από τους Νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας και κατέληξαν στο λιμάνι του Βόλου. Σε κάθε σημείο - σταθμό, μοίραζαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο υπογράμμιζαν ότι στόχος της προσπάθειας τους αλλά και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στην κοινωνία δεν είναι άλλο από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για μια όσο γίνεται πιο ηθική μεταχείριση των ζώων παραγωγής, συντροφιάς και άγριας πανίδας και την εγρήγορση και κινη­τοποίηση των μακάρια αδρανών και ανάλγητα αδιάφορων φορέων του ελληνικού κράτους.

Χθες το πρωί εξάλλου, δύο Βολιώτες κολυμβητές έκαναν τη δική τους υπερπροσπάθεια.

Με αφετηρία το λιμάνι της Μηλίνας, έπεσαν στα νερά του Παγασητικού και κολυμπώντας σε απόσταση 34 χλμ. περί­που, έφθασαν μέσα σε εννέα ώρες και είκοσι λεπτά στο λιμά­νι του Βόλου.

Τους Γρηγόρη Αμβράζη και Νίκο Φραγγογιάννη συνόδευ­αν καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειας τους συνοδοί από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων (η οποία χάραξε και τη θαλάσσια πορεία) και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγγογιάννη, ο καιρός ήταν σύμμα­χος στο εγχείρημα τους, που μολονότι δεν ήταν εύκολο, το έφεραν εις πέρας και μάλιστα με καλό ρυθμό και σε επαγ­γελματικό χρόνο.

Με την επιτυχή κατάληξη και της κολυμβητικής προσπά­θειας στο λιμάνι του Βόλου, ακολούθησε κοινή εκδήλωση, στην οποία και οι επτά αθλητές έστειλαν μήνυμα ευαισθητο­ποίησης των πολιτών για την προστασία των ζώων. Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που παρέδωσαν οι εν λόγω αθλητές έχει ως εξής:

«Εμείς οι αθλητές που. συμμετείχαμε το Σάββατο 7 Ιουλί­ου στην ποδηλατοδρομία από το Ιόνιο στο Αιγαίο (Ηγουμενίτσα - Βόλος, απόσταση 340 χλμ.) και τη Κυριακή 8 Ιουλίου, στο διάπλου του Πάγο οητικού Κόλπου (χωριό Μήλινα- Βόλος, από στάση 34 χλμ.), με το παρόν κείμενο που συνυπογράφουμε, εκφράζουμε την αγανά κτήση μας, γιατί καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της βάναυσης συμπεριφοράς μιας πολύ μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας απέναντι στα ζώα, αλλά δυστυχώς και της αδια φορίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων απέ ναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Από τη μεριά τους, οι κύριοι υπεύθυνο της Πολιτείας (Υπουργείο Γεωργίας ποι μάλιστα θεσπίζει και τη Νομοθεσία, οι δήμοι που βάσει των νόμων είναι εντολοδόχοι γιο την ηθική διαχείριση των αδέσποτων) κωφεύουν και πολλές φορές ειρωνικά απαξι­ούν να ασχοληθούν με το θέμα, σπιλώνοντας πρώτοι αυτοί τον πολιτισμό μας.

Η συμπεριφορά ενός λαού στα ζώα χαρακτηρίζει τον πολιτισμό του (Γκάντι) και ο αθλητισμός είναι έκφραση πολι­τισμού, όπως επίσης είναι τρόπος συναισθηματικής έκφρα­σης ή ακόμη και διαμαρτυρίας και επικοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι κάθε ζωντανό πλάσμα είτε βρίσκεται σε πληθώρα είτε υπό εξαφάνιση, ανεξάρτητα από τα αν είναι χρήσιμο ή φιλικό προς τον άνθρωπο, έχει την αυταξία του και το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και να μην πεθαίνει δίχως λόγο ή για ψυχαγωγία.

Στόχος μας είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για μια όσο γίνεται πιο ηθική μεταχείριση των ζώων παραγωγής, συντροφιάς και της άγριας πανίδας και η εγρή­γορση και κινητοποίηση για την ανάληψη ευθυνών από τους μακάρια αδρανείς και ανάλγητα αδιάφορους φορείς του ελληνικού κράτους».

Εφημερίδα της Θεσσαλίας "Ελευθερία" 9/7/07 Ελένη Χάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: